Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Foals – Spanish Sahara (Promo)


Η επιστροφή των Foals προμηνύει και μια αναπάντεχη στροφή. Αν και εδώ που τα λέμε, με τόσες αλλαγές στα μουσικά πράγματα στη νέα δεκαετία είναι ευνόητο ότι κανείς δεν θέλει να μείνει πίσω και να χάσει το προνόμιο να μπει στη λίστα των πρωτοπόρων. Μεγάλη κουβέντα, οπότε ας επικεντρωθούμε στο κομμάτι. Το video του Spanish Sahara ανέβηκε πριν ένα μήνα περίπου στο Youtube, όχι ως το πρώτο επίσημο single του δεύτερου δίσκου τους (“Total Life Forever”, κυκλοφορεί στις 10 Μαΐου), αλλά ως promotional track. Τρία είναι τα τινά σε μια τέτοια κίνηση. Το πρώτο είναι να κυκλοφορήσεις το εν λόγω κομμάτι πολύ μπροστά και να χάσεις ένα hit single μέσα στο σωρό των ραδιοφωνικών προωθήσεων. Το δεύτερο είναι να δώσεις λάθος εντύπωση για τη συνολική εικόνα του δίσκου και όταν πια έρθει η πολυπόθητη στιγμή της διανομής, να χάσεις τα αβγά και τα πασχάλια. Τι σημαίνει αυτό; Να δεχτείς επικριτικά σχόλια, να σε θάψουν, οι πιο ανατρεπτικοί να σε λατρέψουν, αλλά και κανείς να μην καταλάβει το concept που θέλεις να περάσεις (πιθανόν). Το τρίτο είναι και αυτό που επαληθεύει την κίνηση των Foals. Να tease-άρεις τόσο καλά τον εαυτό σου στο ευρύ κοινό, που όταν κάποιος ακούσει το Spanish Sahara να μείνει με ερωτήματα και απορίες που επιζητούν επειγόντως απαντήσεις. Το Spanish Sahara κάνει ακριβώς αυτό – προδίδει τη γεύση, αλλά όχι τη συνταγή, εξυπηρετώντας πιστά το ρόλο ενός promo single. Η παραγωγή ανήκει στον Luke Smith των Clor, οπότε το κέφι για την a-la-Killers post-punk είναι προφανές. Λάθος. Πουθενά δεν υπάρχει κέφι για χορό και διασκέδαση. Υπάρχει η δομή που σε τίποτα δεν θυμίζει το “Antidotes”, υπάρχει το λιτό drum section με τις κιθάρες που φέρνει σε White Lies και δένουν πάνω και πριν από αυτά pan-αρισμένα ηλεκτρονικά που γουστάρουν συναίσθημα. Η φωνή του Yannis Philippakis προσαρμόζεται σε όλο αυτό με μεγάλη άνεση, ενώ το χιούμορ δεν υποβόσκει πουθενά. Εν ολίγοις, μιλάμε για μια μεγάλη βρετανική στιγμή που μπορεί να γίνει huge αν όλο το album δεν καταλήξει να είναι ‘ό, τι να’ναι’. Αναμονή μέχρι τις 10 Μαΐου.

2 σχόλια:

immabill είπε...

Ομολογώ πως το βρήκα ενδιαφέρον αλλά δεν ξέρω κατα πόσο είναι καινούριο όλο αυτό ... Αλλά μια χαρά τα λες εσυ στην αρχη !! Πάντως σίγουρα δεν σ αφήνει αδιάφορο και we just have to wait ...

Nickolas είπε...

Den einai ka8olou kainourgio olo ayto, apla leitourgei poly kala ws teaser. To prwtoporiako sthn arxh einai syggrafikh yperbolh, paei genika!

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.